ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αλάτι, τόσο πολύτιμο που κάποτε ήταν… νόμισμα!

Αλάτι, τόσο πολύτιμο που κάποτε ήταν… νόμισμα!

Πηγή: Περιοδικό MEAT PLACE τεύχος 46.

Το νάτριο που περιέχει, παίζει σημαντικό ρόλο στην κυκλοφορία των υγρών του σώματος και την αρτηριακή πίεση.

Αλάτι (NaCl) είναι η χημική ένωση από νάτριο και χλώριο που βρίσκεται στο θαλασσινό νερό ή σε μορφή ορυκτού. Εμφανίζεται με τη μορφή κρυστάλλων, λόγω του στερεοχημικού του τύπου. Στο παρελθόν ήταν τόσο πολύτιμο, ώστε το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε μεγάλη αξία και θεωρούνταν ως ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της ζωής. Η πληρωμή των στρατιωτών του Καίσαρα γινόταν αρχικά με μερίδες αλατιού. Η λατινική λέξη ‘’salarium’’ προερχόμενη από το ‘’sale’’, αλάτι, σήμαινε ΄΄μισθός’’, (αγγλικά ‘’salary’’). Η βυζαντινή αυτοκρατορία προμηθευόταν το αλάτι της από τις αλυκές του Αιγαίου, της Αδριατικής και της Μαύρης θάλασσας. Επίσης ήταν το μοναδικό συστατικό για τη συντήρηση των τροφών. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το αλάτι είναι απαραίτητο για τη ζωή και την καλή υγεία. Το νάτριο που περιέχει, παίζει σημαντικό ρόλο στην κυκλοφορία των υγρών του σώματος και την αρτηριακή πίεση, ενώ μεταδίδει ηλεκτρικά ερεθίσματα μεταξύ του εγκεφάλου, των νεύρων και των μυών. Το σώμα μας χρειάζεται 2.400 mg νατρίου καθημερινά ή 6 γραμμάρια αλάτι. Στη βιομηχανία το αλάτι χρησιμοποιείται για την παραγωγή περισσότερων από 14.000 προϊόντων, παγκοσμίως.

Αλάτι θαλασσινό

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές αλάτι παγκοσμίως, το οποίο προέρχεται από τη θάλασσα και παράγεται σε αχανείς εκτάσεις, τις αλυκές, με την εξάτμιση του θαλασσινού νερού από την καθημερινή ηλιοφάνεια. Σημαντικότερες εφαρμογές: Τυροκομία, εμφιαλωτήρια, τουρσιά, Αρτοποιία, Μαζική εστίαση, Βαφεία ρούχων, Βιομηχανία τροφίμων, Κονσερβοποιία, Ελιές, Επεξεργασία χάρτου, Χημική βιομηχανία, Αποσκλήρυνση νερού, Αλίπαστα, Ξηροί καρποί, Πλυντήρια.

Ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι

Πρόκειται για αλάτι το οποίο προσφέρουμε σε πολλές ποσότητες και κοκκομετρίες, εμπλουτισμένο με ιώδιο στο ποσοστό που επιβάλλει η νομοθεσία κάθε κράτους. Η ιωδίωση άλατος είναι η μεγαλύτερη και δραστικότερη λύση αντιμετώπισης της ασθένειας της βρογχοκοίλης, δηλαδή της διεύρυνσης του θυρεοειδούς αδένος στον άνθρωπο, που προκαλείται από την έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό. Ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί ως επί το πλείστον σε χώρες που δεν είναι σε άμεση επαφή με τη θάλασσα. Η βρογχοκοίλη , χαρακτηρίστηκε ως μάστιγα, της οποίας η έκταση υπολογίστηκε τη δεκαετία του ’90 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους διεθνείς συντελεστές όπως η  UNICEF, ανέλαβαν τη προώθηση και ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων εξάλειψης της.